Valentýnský coursing na sněhu

24.02.2009 10:50

Jak praví valentýnská tradice, tento den by měl člověk strávit s tím, koho nejvíc miluje. A tak já ho trávila s Fame a ona s coursingovým střapečkem :o) Z Brna jsme vyjížděli v obvyklé sestavě: Romča, Lukáš, Berinka, já a Fame. Na cestu nám svítilo sluníčko a my se těšili na přijemně strávený den a ideální podmínky k focení. Svitavy jsou ale prostě začarované místo na mapě, kde krásné počasí znají jen z vyprávění a tajných snů. Uvítala nás sněhová chumelenice, která na své intenzitě neubrala až do pozdního odpoledne, kdy jsme z coursingu odjížděli. Zrzaví afričánci se klepali, někteří zimou, jiní touhou běžet :o) Fame patřila samozřejmě do té druhé skupiny. Startovala pod šťastným číslem 7. Sotva jsme se přihlásily a pozdravily s kamarády, zalezly jsme do pohodlí autíčka. Tam nás to ale moc nebavilo, obzvláště Fame byla mrzutá, že nemůže sledovat dráhu, tak jsme zase vylezly a šly plkat s ostatníma mrznoucíma pánečkama. A že se nás tam zase sešlo požehnaně.

O pár hodinek a několik centimetrů nového sněhu později přišla řada i na naše dvě krasavice. První běžela Berinka. Tentokrát na trati chyběla velmi účelná zelená zástěna, která aspoň trochu znesnadňuje pejskům upravovat si trať dle svého rozmyslu, a bylo to znát. I Berince stačilo pár vteřin na startu, aby zkušeným okem obhlídla situaci a vyhodnotila, že nemá cenu se hnát za střapcem, když on stejně přiběhne skoro na stejné místo, a tak se vydala čekat na něj do cíle (nebyla ovšem sama, spíš naopak - psů, kteří si kolečko zaběhli celé, bylo jako máku). Tetě bylo řečeno, že to byl chybný běh, a tak jsme si až do vyhlašování výsledků myslely, že Berinka bude diskvalifikovaná, a to nám trošinku kazilo náladu. Na trať jsem se chystala já s hysterkou. Fame se těšila na běh jako vždycky. Stačilo ji jen pustit, zbytek už zařídila sama.

Běžela krásně. Dala si celé kolo, akorát v zatáčce si střapeček chtěl na chvilku vyměnit  role, Fame se otáčela a kousínek si zaběhla, pak už ale střapec nasadil své divoké tempo a dohnal Fame až do cíle. Tam byla od všem přítomných pochválena za krásný a "poctivý" běh. Měly jsme tedy půlku za sebou. S velkou námahou jsem Fame odtáhla z dráhy a připojila se k našim kamarádům.

Teta Šárka se zrovna posilňovala kančím guláškem a tak měla kolem sebe rázem tu nejposlušnější zrzavou smečku :o) Děkujeme, teto, za doplnění energie! Fame dokonce na chvilku zapomněla, že má být zcela koncentrovaná na střapec. Čekání nám uběhlo díky povídání s lidmi okolo a sledováním dráhy. A že se bylo na co dívat. Co ti zkušení coursingáři na dráze bez zástěny vymýšleli...

Potkaly jsme brášku Hagrida, Fame na něj ale vůbec neměla náladu, jako klasicky na coursingu, že ano. Zbytečně ji rozptyloval, a ona se nemohla soustředit :o) Ale vyrostl z něj vážně krásnej chlapák. I s naší piraňkou Honeynkou si stihla dát jen pár pusinek a už honem pádila sledovat konkurenci. Fame si někde zvládla trhnout boční drápek, ale trocha krve ji nemohla rozházet. A tak jsme nastoupily na druhý běh.

Fame na startu zdárně imitovala skupinku paviánů a řvala jak na lesy. Oddychla jsem si, že jsem ji s rychlým "BEŽ" vypustila. Moje povzbuzování samozřejmě vůbec nepotřebovala, sotva ucítila, že může, tak vyrazila a mazala za střapečkem. Tentokrát si kolečko taky o něco zkrátila, ale ještě to nebylo tak "do nebe volající" :o)

V cíli krásně zakillovala a já jí odvedla z dráhy pryč. Posléze jsme zjistily, že drápek opět krvácí, hodné tety se jaly opatrování a Fame podle psí zásady "jééé, oni se o mně bojí, z toho by mohlo něco kápnout", začala hrát invalidu. Vůbec nemusím říkat, že ukázat ji v tu chvíli střapec, tak je po bolesti. Bebinko jsem pofoukala, barakudě řekla, ať nesimuluje a bylo vyřešeno.

A tak nám nezbylo než čekat na vyhlášení. Tentokrát se společné běhy nekonaly, nebylo ani divu, už tak předvedli pouštěči, zapisovači a prostě všichni na dráze, nadlidský výkon.

Vyhlášení přišlo cobydup. Jako první se vyhlašovala třída baby. Na krásném 4. místě skončila naše lajda zrzavá Honeynka!!! Moc gratulujeme! Jsi šikulka.

Ve třídě pejsků obsadil 8. místo náš taťulda Dargo a úžasné 2. místo strejda Miluška. Jste pašáci oba dva.

No a pak už byla řada na nás - fenkách. Zkracování tratě tentokrát pořádně zamíchalo pořadím a tak jsme se během vyhlašování nestačily divit, kde se kdo umístil. Na 3. místě se umístila naše "mamka" Berinka a na 2. místě kámoška Chinarka! Holky, moc gratulujeme, to jsme si ty stupně vítězů pěkně zabraly, co?! ;o)

A konečně na 1. MÍSTĚ v kategorii fen (z celkového počtu 16 fen) se umístila FAME !!!

Holky dostaly na krčky krásné kokardy a že jim ale slušely! Fotoaparáty cvakaly, holky se na ledové podložce klepaly, ale stejně jsme si užívaly pocitů radosti a hrdosti. Za vydatné pomoci strejdy Lukáše jsme posbíraly všechny ceny a jaly se přijímat gratulace.

Dnešní šťastná sedmička však ještě neřekla své poslední slovo a tak za chvilinku zaznělo:

ABSOLUTNÍM VÍTĚZEM CELÉHO COURSINGU SE STÁVÁ ....  FAME !!!!

A tak jsme znovu vyšplhaly na stupínek nejvyšší. Fame porazila s velkou časovou rezervou 49 psů!

A bylo po závodě. Obtěžkáni krásnými kokardami a dárky jsme se rozloučily se všemi kamarády, s ruměncem na líčku přijaly krásné gratulace, udělaly pár společných fotek a vydali se na cestu domů.

Za tento úžasný Valentýnský coursing chceme poděkovat hlavně RR-sportu!!! Klobouk dolů před vaší obětavostí. Děkujeme za parádní vylítání a úžasné ceny.

Dál děkujeme všem kamarádům, jsme rády, že jsme vás zase viděly a ty nové poznaly a těšíme se zase příště!!!

A moc děkujeme všem fotografům, kteří riskovali, že jim z obludky praskne čočka a nafotili mi ji (www.ridgebackhoney.estranky.cz, www.puzzle.rajce.idnes.cz, www.spice.estranky.cz)

A klasicky na čestném (ne)posledním místě chci poděkovat tobě, ty můj zrzavý Valentýnku! Byla jsem na tebe (nejen) dnes vážně moc pyšná a děkuji, že si jen díky tobě můžu užívat těch 5 minut slávy v záři reflektorů :o)))) 

 

Další fotečky zde:

www.famezkorycanskychskal.rajce.idnes.cz/19._mesic

 

 

 

 

—————

Zpět